Пет стубова Ислама

Ми, као муслимани смо обавезни да верујемо и обављамо 5 дужности. Уколико се не верује у обавезу бар једног од њих, не може се сматрати да је појединац муслиман.
Такође, обавеза је и у њиховом извршавању, не извршавање истих не значи да нисте више муслиман, али би вас то учинило грешником.

1. Декларација вере (Шахадет)

Декларација вере је изјава коју сваки повратник (онај ко није муслиман) и сваки рођен муслиман, мора да изјави бар једном у свом животу. За повратника, овом изјавом се постаје муслиман. Сама изјава није довољна уколико се у њу не верује свим срцем.

Декларација вере се састоји из два дела:

1.1. Сведочим да нема Бога, осим Бога (Алаха)
1.2. И, Сведочим да је Мухамед Божији посланик

Први део је једноставан, да се верује у једног и само једног Бога. Ово је такође знано као Тевхид.

Други део значи да морамо да прихватимо пророка Мухамеда, мир Божији са њим, као пророк и посланик, послат човечанству да шири Алахову поруку.

2. Молитва (Салат)

Алах нам је у Курану рекао да нас је створио само да бисмо га обожавали. Молитва је вео важан аспект у Исламу. Упућени смо да се молимо 5 пута дневно у одређено време. Молитва је за нас обавеза, што значи да ћемо пасти у грех уколико је не будемо извршавали.

3. Пост (Заум)

У току Рамадан месеца, који може да траје од 29 до 30 дана у зависности од месечевог виђења, обавеза је да се пости, суздржавајући се од сваке хране, пића, свих облика сексуалног ужитка и намерног повраћања. Муслимани морају да почну пост у сумрак, а прекидају га при заласку сунца.

4. Донирање (Зекат)

Сваке године, муслимани су у обавези уколико су финансијски способни, да донирају део свoje уштеђевине онима којима је то потребно. Тачна сума је само 2.5% ваше уштеђевине. Ових 2.5% се односи само на вашу имовину и штедњу, а не на ваш приход.

5. Ходочашће (Хаџ)

Ходочашће је обавеза коју треба извршити бар једном у животу, уколико сте финансијски и физички за то способни. Ходочашће се извршава тако што се путује у свети град Меку, где се обављају одређене религиозне обреди.